Wat is een GGZ verpleegkundige?

Een verpleegkundige werkt natuurlijk in het ziekenhuis en zorgt ervoor dat patiënten het fijn hebben. Zo moet er gekeken worden naar de verzorging en moet de verpleegkundige hier opgeleid voor zijn. Echter, kun je ook meer opleidingen volgen en kun je jezelf een GGZ verpleegkundige noemen. GGZ verpleegkundige is een synoniem voor psychiatrisch verpleegkundige en deze werkt ook in het ziekenhuis. Naast het ziekenhuis kun je een psychiatrisch verpleegkundige ook terug vinden in zorginstellingen of zelfs een tehuis. Maar wat doet een GGZ verpleegkundige anders dan een normale verpleegkundige? En wat zijn de taken van een psychiatrisch verpleegkundige? In dit artikel gaan we deze vragen behandelen en proberen we er een goed antwoord op te geven. Lees het daarom grondig door, zodat je er meer over te weten kunt komen.

Wat doet een GGZ verpleegkundige

Een GGZ verpleegkundige werkt in een zorginstelling, ziekenhuis of een tehuis. Hierbij worden vooral mensen met een psychische afwijking begeleidt. Een persoon met psychische problemen kan moeilijk te behandelen zijn voor een normale verpleegkundige. Een psychiatrisch verpleegkundige weet precies hoe ze met deze mensen om moet gaan, zo kan ook de juiste verzorging plaatsvinden. Het moeilijke hiervan is dat iedere patiënt anders is en anders moet worden behandeld. Als psychiatrisch verpleegkundige is informatie opdoen over het verleden van de patiënt van groot belang. Daarnaast is observeren ook belangrijk en kun je zo het gedrag van de patiënt beoordelen. Met deze kennis en informatie kun je de patiënt een stuk beter behandelen. Ook kun je andere verpleegkundige informatie geven over de patiënt en kunnen deze hem ook behandelen.

Taken GGZ verpleegkundige

Als GGZ verpleegkundige heb je verschillende taken die van een groot belang zijn. De belangrijkste taak is natuurlijk om de levenskwaliteit van de patiënten te verbeteren. Hierbij is het van belang dat je goed kunt omgaan met de psychische problemen van een patiënt. Zoals je hierboven hebt gelezen is informatie opdoen over de patiënt van een groot belang. Zo kun je ervoor zorgen dat complicaties voorkomen kunnen worden en dat de patiënt goed behandeld kan worden. Als psychiatrisch verpleegkundige zorg je ook voor de relatie tussen patiënt en familie. Zo moet er informatie gegeven worden aan de familie, zodat deze ook beter kunnen omgaan met de patiënt. Ook moet je als psychiatrisch verpleegkundige rapporten opstellen en wil je deze afgeven aan andere verpleegkundigen. Communicatie is van belang en vaak moet je andere verplegers op de hoogte stellen van eventuele complicaties.

Soms kan het zijn dat er een noodsituatie is en is het als psychiatrisch verpleegkundige van groot belang dat je belangrijke beslissingen kunt nemen. Deze beslissingen kunnen van levensbelang zijn en hier moet je dan veel vanaf weten. Vooral bij patiënten met psychische problemen is dit van belang en moet er op tijd gehandeld worden als er iets aan de hand is. Daarnaast is het meeleven met patiënten van belang en moet je goed met elkaar kunnen praten. In veel gevallen ben je belangrijk in het leven van de patiënt en moet je hier goed op kunnen inspelen. Wil je direct aan de slag als GGZ verpleegkundige? Bekijk dan nu direct Werkenfivoor.nl!