viscose stof

Ben je helemaal in-too mode? Dan weet jij heel goed wat viscose stof is en hoe dit voelt en eruit ziet. Voor degene die niet weten wat viscose stof is, lees dan dit artikel verder. Viscose stof wordt vaak gezien als een soort kunst zijde. Het dragen van viscose is net zo fijn als katoen en voelt net als zijde. Ook heeft viscose een beter absorberend effect dan die van katoen.

Wat is viscose stof precies?

Viscose stof bestaat uit half synthetisch vezel waardoor dit lekker zacht aan voelt. De stof heeft een super luxe uitstraling en wordt daarom ook erg veel gebruikt door modestylisten. Iedereen wilt een luxe uitstraling, maar het moet tegelijk ook heel comfortabel zitten. Viscose stof komt uit 1924 en heeft destijds ook de naam Rayon stof gekregen.

Hoe ga ik met viscose stof om? 

Het is belangrijk om voorzichtig met deze stof om te gaan. De stof kan erg snel krimpen dus pas zeker op bij het te heet wassen hiervan. Hier zijn een aantal tips voor het wassen van viscose.

  • Strijk de stof op een lage temperatuur. 
  • Het kan in de droger alleen ook weer op een lage temperatuur.
  • Kies voor een wol of zijde zacht programma en ga niet warmer dan 30 graden.
  • Kijk altijd even op de label voordat je het in de wasmachine doet. Soms moet je viscose met de hand wassen. 

Voor en nadelen van viscose.

Doordat viscose half-synthetisch is, heeft het een minder duurzame kant maar ook een duurzame kant. De stof wordt gemaakt van herbruikbare grondstoffen en is biologisch afbreekbaar. Viscose bestaat uit cellulose van hout. Viscose bestaat dus niet uit plastic en is daarom zeker duurzaam. De stof gaat erg lang mee, langer dan dat van katoen. Viscose stof verbruikt ook minder water tijdens het produceren ervan. Naast deze voordelen van de stof, heeft de stof ook een paar nadelen. Een groot deel van het hout dat wordt gebruikt bij het maken van viscose komt uit bedreigde oerwouden en er worden veel chemicaliën voor gebruikt. 

Hoe snel vervaagt viscose? 

Net als bij vele andere stoffen zal de kleur sneller vervagen door het wassen en het dragen ervan. Het dragen zorg voor slijtage en die kunnen de kleur laten vervagen. Viscose is niet een hele sterke stof en zal daarom helaas ook sneller zijn kleur verliezen. De stof laat zich makkelijk beschadigen en zeker wanneer je het te vaak gaat wassen en ook nog eens op een te warme temperatuur. Zoals net beschreven is dat ook niet te bedoeling bij deze stof. Sommige mensen kleuren hun kleding zelf, door middel van een was kleuring. Mocht dit het geval zijn bij jou viscose shirtje, dan kan de kleur ook sneller vervagen. Denk daarom altijd aan waar je het product vandaan hebt en zorg dat je zo zeker bent van de kwaliteit. 

Kan viscose rafelen?

Helaas kan de stof ook rafelen. Het is geen sterke stof en daarom kan er bij een klein ongelukje al een rafel ontstaan. Zo bestaan er bijvoorbeeld viscose vloerkleden die bij het stofzuigen hiervan al losse draden kan veroorzaken. Ook over het kleed heen lopen kan al snelle beschadiging veroorzaken. Kies bij een viscose stof eerder voor gebreid stuk dan een geweven stuk. De kwaliteit is bij een gebreid stuk viscose vaak beter dan als deze geweven is. Doordat er veel verschillende soorten viscose stoffen bestaan, is het moeilijk om te zeggen hoe snel het kan gaan rafelen. Het belangrijkste hierbij is denk ik dat je er voorzichtig mee om gaat.

Door Aimey

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *