Een bezoek brengen aan de Mount Kilimanjaro

De Mount Kilimanjaro is een slapende vulkaan in Tanzania. Het heeft drie bekende vulkanische kegels in de vorm van de Kibo, de Mawenzi en de Shira. De Kilimanjaro geldt als de hoogste berg van Afrika en zelfs als de hoogste vrijstaande berg ter wereld met een hoogte van 5896 meter boven zeeniveau.

Mount Kilimanjaro is onderdeel van Kilimanjaro National Park

Mount Kilimanjaro is onderdeel van Kilimanjaro National Park. Bovenop de berg vind je gletsjers. Die zijn de afgelopen jaren echter nadrukkelijk onderwerp van onderzoek. Naar verwachting namelijk, zullen de gletsjer vanwege het veranderende klimaat tussen nu en 20150 verdwenen zijn. Wetenschappers buigen zich over de vraag wat er dan gaat gebeuren en welke gevolgen dit voor Mount Kilimanjaro zal hebben. Mount Kilimanjaro geldt als een slapende stratovulkaan. De Kito is van de drie vulkanische kegels slapend en zou eventueel opnieuw uit kunnen barsten. Uhuru Peak, op de kraterrand van de kibo geldt als het allerhoogste punt van deze gigant.

Je kunt de berg op verschillende manieren proberen te bedwingen

Mount Kilimanjaro wordt afgevoerd door een netwerk aan rivieren en beken en de berg wordt al vanaf de oudheid beschreven door de Afrikanen. Uiteraard is Mount Kilimanjaro bijzonder populair bij toeristen. Veel lokale bewoners verdienen er de kost mee, vooral door als gids op te treden voor mensen van over heel de wereld die de berg proberen te beklimmen. Je kunt de berg op verschillende manieren beklimmen. Je hebt een sneller en moeilijk traject, je kunt er ook wat langer over doen en relatief gemakkelijker de top bereiken. Besef wel dat je dan overnacht in tentjes op de schuine kanten van de berg. Hotels kunnen daar niet gebouwd worden.

Met de wilde dieren onderweg valt het reuze mee

Wie van plan is de berg te trotseren die hoeft niet extreem bang te zijn voor allerlei wilde dieren onderweg. Grote dieren vind je eigenlijk alleen in de bossen in de lagere delen van Mount Kilimanjaro. Daar heb je de kans olifanten en Kaapse Buffels tegen het lijf te lopen. Ook kun je onderweg stuiten op kameleons, mangoesten en wrattenzwijnen. Verder zijn er verhalen bekend dat er zebra’s, hyena’s en luipaarden aanwezig zijn. Die zijn echter de afgelopen tientallen jaren niet gesignaleerd.

Het beeld van het landschap verandert steeds

Het merendeel van zeker de onderste delen van Mount Kilimanjaro bestaat uit natuurlijk bos. Verder ontdek je maïs, zonnebloemen en tarwe. Met de stijging verandert steeds het land beeld en alleen dat al maakt het beklimmen van de berg zo bijzonder. Je loopt van bos naar tropisch regenwoud en eindigt bij gletsjers en een smeltende ijskap. Hoe gevarieerd wil je het hebben? Ook bijzonder is dat de berg twee regenseizoen kent. Het ene seizoen loopt van maart tot mei, het andere regenseizoen is zo rond de maand november. Sneeuwval op de Kilimanjaro kan altijd voorkomen, maar valt hoofdzakelijk in de regenseizoenen. In het topgebied komt hevige sneeuwval voor tot wel 500 millimeter, ook valt daar regelmatig graupel. Boek je reis makkelijk en snel via Tanzania Specialist!