Schoenen in wasmachine

Daar staan ze dan, die perfect witte schoenen in de vitrine bij die ene sportwinkel. Die wil je absoluut hebben! Er is een trend geweest waar de witte sneakers helemaal hot en happening waren. Ik zelf heb ze ook en nog steeds draag ik ze. Inmiddels heb ik zelfs al mijn 3e paar gekocht. Super blij ben ik er mee, erg goed te combineren met eigenlijk alles wel. Het enige nadeel aan witte sneakers is het schoonhouden ervan. Je kunt ze op veel manieren schoonmaken, zoals in de wasmachine doen, met een tanden borstel schrobben of in een emmer met water en bleekmiddel bijvoorbeeld. Je schoenen in de wasmachine doen is denk ik niet het eerste waar je aan zou denken wanneer je je schoenen gaat schoonmaken, maar het is zeker mogelijk en een hele makkelijke optie!

Schoenen in de wasmachine doen een goed idee? 

De een doet het wel en de ander doet het niet. In principe kan het, maar het is niet helemaal veilig voor je wasmachine en je schoenen.  Het is belangrijk dat je je schoenen samen met wat handdoeken in de trommel gooit om zo beschadiging aan je trommel te voorkomen. Je kan er dus misschien beter voor kiezen om de schoenen met de hand te wassen. Nu kan je suède of leren schoenen ook niet in de wasmachine doen omdat die daardoor beschadigen. Heb je schoenen van katoen of canvas, dan is het weer wel mogelijk. Je kunt op het labeltje van de schoenen kijken om te zien hoe je je schoenen het beste kunt schoonmaken. 

Hoe kan ik mijn schoenen veilig in de wasmachine schoonmaken? 

Kies je de makkelijkste weg en ben je niet zo bang voor risico’s? Dan kan ik je in ieder geval vertellen hoe je op een meest veilige manier je schoenen in de wasmachine kunt wassen. Hier zijn een aantal stappen. 

  • Als eerste haal je de zolen en veters uit je schoenen. Zo voorkom je dat deze niet goed genoeg gereinigd kunnen worden. Stop de zolen en veters in een emmer met wasmiddel.
  • Zorg dat de buitenkant van de schoenen al grotendeels schoongemaakt zijn. Je kunt dit met een tandenborstel doen bijvoorbeeld. 
  • Heb je geen waszakje? Gebruik dan een oud kussensloop en doe daar je schoenen in voor je de wasmachine aan zet. 
  • Zitten ze in een waszakje of een kussensloop? Stop er dan wat handdoeken of andere kleden bij zodat de trommel en je schoenen niet beschadigen door het ronddraaien.
  • Start de wasmachine en zet deze op een fijnwasprogramma. Gebruik een vloeibaar wasmiddel en zet de wasmachine op een lage temperatuur.
  • Is de wasmachine klaar? Haal ze eruit en zet ze buiten of in een andere droge ruimte neer zodat ze kunnen drogen. Zet ze niet onder een verwarming neer, hierdoor kunnen de schoenen beschadigen. 

Het schoonmaken van de zolen

Zolen bestaan vaak uit meerdere laagjes en als deze nat worden kan het zijn dat die laagjes van elkaar losraken. Zorg er daarom voor dat je de zolen uit je schoenen haalt. De zolen kunnen naar een tijdje vies worden door zweet of ander vuil. Wanneer dat gebeurt kan je zool wel een wasbeurtje gebruiken. Je kunt met een doekje de zolen schoon vegen en gebruik daarbij een wat mildere zeep zoals een babyshampoo. Lukt het niet met dit goedje? Dan kun je een papje maken van bakingsoda en een klein beetje water. Zorg dat dit een dikke substantie blijft zodat dit niet tot diep in de zool kan dringen. Laat dit een tijdje weken op de zool en daarna kun je de zool met het milde sopje schoonmaken.

Door Aimey

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *