modal stof

Net als viscose stof en nog vele andere stoffen heb je ook modal stof. Modal stof komt vooral veel voor in overhemden of nachthemden. Viscose stof is een zachte katoenachtige stof die aanvoelt als zijde en draagt als katoen. Viscose neemt goed vocht op en is daarom fijn om te dragen in een warme zomerse dag. Viscose is een synthetische stof en Modal is een semi synthetische textiel stof die gemaakt is van beukenhout. Modal stof is net een wat betere en fijnere stof, een luxere stof zou je kunnen zeggen. De cellulose van beukenhout wordt door middel van een spinproces uit het hout gehaald. Het Hout resulteert in langere cellulosemoleculen en is een fijne eigenschap van Modal stof. 

 

Hoe strijk je Modal stof?

Een Modal stof krimpt en verkleurt weinig en is daarom beter bestemd tegen wassen en/of strijken. Sommige Modal stoffen worden wel eens gecombineerd met andere stoffen dus pas daar wel op. Het kan zijn dat door deze combinatie het niet mogelijk is om de stof op een hoge temperatuur te wassen. Over het algemeen kun je dan het beste spelen op save  en gewoon op 30 graden strijken maar ook wassen. Net als bij bijna elk kledingstuk staat er ook bij dit Modal kledingstuk wel een was, droog en strijk beschrijving. Kijk hier bij twijfel dan ook goed naar, houd je aan deze beschrijving, zo voorkom je beschadiging.

De voor en nadelen van Modal stof

Het doel van het maken van Modal was om de stof zoveel mogelijk dezelfde eigenschappen te geven als dat van katoen, omdat katoen graag gedragen wordt. Modal voelt vrijwel hetzelfde aan als zijde en wordt daarom net zo graag gedragen als katoen en viscose. Modal stof heeft wel net even wat meer voordelen dan katoen en viscose, zo kan katoen en viscose vervagen, verkleuren, rafelen en krimpen. Dit gebeurt bij Modal stof juist niet. Zo heeft de de stof Modal zelfs de helft meer fatsoen bij het absorberen van vocht of zweet.  Zeer zeker een groter voordeel dan dat van viscose of katoen. De stof heeft ook een erg milieuvriendelijk proces. Het enige nadeel van Modal stof vinden sommige mensen dat het te synthetisch aan kan voelen alhoewel dit eigenlijk niet kan, de stof is namelijk semi synthetisch. De stof kan ook wat sneller uitrekken. Al hoeft dat niet perse een nadeel te zijn. 

Hoe duurzaam is Modal stof?

 Doordat Modal stof gemaakt wordt van beukenhout, vragen de meeste mensen zich natuurlijk wel af waar dit hout vandaan komt en of dit duurzaam gekapt word. Gelukkig word dit hout gehaalt van duurzame beheerde bossen. De voordelen die deze stof heeft in het milieu zijn:

  • De beukenbomen groeien vrij snel en hebben weinig water nodig om te groeien. Bijna alles van de bomen kan gebruikt worden en dat maakt het zeer efficiënt.
  • Het gaat langer mee doordat het minder snel beschadigd door slijtage, wassen of dragen. 
  • Er worden minder chemicaliën gebruikt en doordat het in een fabriek gemaakt wordt kunnen de vezels mooier en gladder ontwikkelt worden. Waardoor er ook weer minder energie verbruikt word. 

Als je deze punten onder elkaar zet, kun je concluderen dat het maken en ontwikkelen van deze stof aardig duurzaam is. Vergeet alleen niet dat de stof nog steeds gemaakt wordt door machines en daar kunnen altijd minder duurzame manieren aan vast hangen. Over het algemeen zou ik dus eerder voor Modal stof kiezen dan katoen of viscose. Het is maar net wat je zelf fijn vind.

Door Aimey

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *