Eettafel ovaal – bevordert sfeer en gezelligheid tijdens een goed maal

Bij een ronde eettafel zit je overal even ver van het midden van de tafel af. Bij een vierkante tafel splits je de eters in vier delen, afgescheiden door hoeken. Wat dat betreft heeft een eettafel ovaal van vorm, een wat spannender tafelblad. Een ovale tafel geeft je eethoek een focuspunt met zacht wegvloeiende lijnen. Zo’n tafel staat optimaal als je je inrichting naar de Scandinavische woonstijl hebt ingevuld. 

Menselijke vorm

Ovaal getuigt van vriendelijkheid. En van menselijkheid. Omdat wij nu eenmaal niet vierkant of rond zijn maar een lichaam hebben met afgeronde, ovale vormen. Zoals blijkt uit ons hoofd, onze schouders en onze heupen. Het vriendelijke van de ovale tafel komt door de afbuigende lijnen maar de tafel is daarnaast ook nog letterlijk kindvriendelijk. Een hoekige tafel heeft punten en die kunnen pijn doen als je er tegenaan botst. Kinderen van een bepaalde leeftijd kunnen er zelfs met hun hoofd tegen aan komen; bij een ovale tafel missen die pijnpunten dus.

Gezellige zit met eettafel ovaal

Een eettafel moet een broedplaats van gezelligheid zijn. Van informaliteit en ontspanning. Je zit allemaal aan een ovale tafel heerlijk bij elkaar, een beetje in een los kringetje. Dat helpt te ontspannen en toch ook de nabijheid van de ander goed te voelen. Bij een ronde tafel krijg je veel meer zakelijkheid in de sfeer. Ieder zit op exact gelijke afstand tegenover elkaar. En een vierkante of rechthoekige tafel geeft meer een kantoorsfeer. Een eettafel ovaal in vorm nodigt uit tot gesprek. Het biedt een soort vrijblijvende intimiteit en dat past heel goed als je samen aan het eten en praten bent.

Een eettafel ovaal bergt meer mensen

Langwerpig en afgerond, dat is een eettafel ovaal van vorm die nog meer voordelen te bieden heeft. Je kunt zo’n tafel namelijk in veel ruimtes kwijt, ook in een smalle eethoek of een smal tussendeel van de doorzonkamer. Omdat de tafel terugbuigende lijnen heeft aan het begin en eind glip je er gemakkelijk langs. Probeer dat maar eens met een rechthoekige tafel waarbij je minstens de barrière van twee hoekpunten moet zien te ontwijken. Nog een voordeel is dat je meer mensen een plaats aan tafel kunt bieden. Want waar je bij een strak recht blad uit moet gaan van 70 cm plaatsruimte per persoon, kun je dat bij een ietwat gebogen blad terugbrengen naar 60 cm. Dit komt omdat personen niet precies op een lijn naast elkaar zitten maar net iets naar voren of naar achteren.

Niet alles kan bij een eettafel ovaal

Het is natuurlijk niet allemaal halleluja bij een eettafel ovaal. Ga je bij elk diner een tafel helemaal vol zetten, dan heb je bij een vierhoekig tafelblad toch snel tien procent meer ruimte. Meestal is een tafelblad ruim genoeg. Maar bij volledige bezetting en een feestgelag met kerst of een verjaardag, kan de ruimte van het ovale blad een keer wat tegenvallen. Het tweede nadeeltje is dat je een ovale tafel niet zomaar overal kunt neerzetten. Wel in de vrije ruimte maar dus niet tegen een wand. Dan activeer je het spreekwoord een vlag op een modderschip.

Twijfel niet langer, en bekijk de gehele assortiment van MeubelBaas.