Deurbeslag: dit is wat je erover weten moet

Wat weet jij precies van deurbeslag? Wat is het precies? Als je de term letterlijk neemt, is het alles wat rond en bij de deur hangt. Onder het beslag vallen onder meer deurklinken, scharnieren, sloten, maar ook deurbellen. Deurbeslag is de aankleding van je deur, net zoals broodbeleg de aankleding van je boterham is. Het beslag kan in verschillende categorieën worden onderverdeeld, waaronder sluitwerk, beslag en hangwerk. Hieronder vind je weer zaken als sloten, grendels, scharnieren en krukken. Bij Mooi Deurbeslag vind je – zoals de naam al aangeeft, – verschillende soorten beslag voor op deuren. Beslag kan van meerdere materialen zijn gemaakt, waarvan hout en metaal wel de meest voorkomende zijn.

Soorten materiaal deurbeslag

Het meeste beslag voor deuren in huis en daarbuiten zal van hout en metaal gemaakt zijn. Veel gebruikte metalen zijn lichtgewicht aluminium, maar ook roestvrijstaal, ijzer, ‘gewoon’ staal. O meer chique (vaak oude) deuren vind je koper en soms zelfs lood. Tegenwoordig worden ook de metalen nikkel en messing veel gebruikt. Deze metalen hebben genoeg volume, zijn fraai en relatief goedkoop. Elk metaal heeft weer eigen voor- en nadelen. Van RVS is bekend dat het licht is en niet roest (ideaal dus voor buiten). De uitstraling van RVS is erg mooi. Hout vind je vooral in oudere huizen, veelal in combinatie met metaal. Het fijne van hout is dat het de deur van een unieke uitstraling voorziet. Ook ligt hout altijd lekker in de hand.

Hoe wordt het beslag toegepast?

Er zijn verschillende manieren om deurbeslag toe te passen. Voor welk type materiaal en welke uitvoering je gaat, heeft alles te maken met je smaak en persoonlijke voorkeuren. Je moet ook goed rekening houden met de sfeer van de ruimte en het interieur. In een oud huis zullen moderne deurklinken al snel uit de toon vallen, terwijl hout weer niet passend is in een huishouden met een moderne, industriële uitstraling. Het draait allemaal om matchen en mixen. Misschien heb je wel speciale wensen. Als je contact opneemt met de specialist, zal blijken dat er in de praktijk vaak verrassend veel mogelijk is: niet geschoten, is altijd mis. Vergeet ook niet de kleur in overweging te nemen. Vandaag de dag is zwart deurbeslag bijvoorbeeld erg populair. 

Wat is bijvoorbeeld een deurkruk?

De kans bestaat dat je van de term “deurkruk” nooit gehoord hebt. In feite is deurkruk gewoon een alternatief voor deurklink. De deurkruk heeft de grootste impact op de sfeer die de deur uitstraalt. Kies bij voorkeur voor een deurkruk die geheel op de stijl van de deur en op het interieur is afgestemd. Hierbij kijk je niet alleen naar de vorm, maar ook naar het materiaal. Ook belangrijk: de kleur van de deurkruk en al het overige deurbeslag aan je deuren.

Hoe maak je beslag extra veilig?

Er zijn verschillende manieren om je deurbeslag nog veiliger te maken. Dat kan je doen door extra zware en veilige scharnieren te installeren. Of je kiest voor kerntrekbeveiliging en dievenklauwen. Klinkt je dat als muziek in de oren? De mogelijkheden zijn online erg groot. Natuurlijk hoef je niet elke deur extra te beveiligen. Je doet dat natuurlijk met name bij de buitendeuren. Wil je de toegang van ruimtes tot bepaalde mensen beperken? Dan kunnen sloten helpen.