Wat voor voordeur naambordje kun je kopen?

Het is in Nederland verplicht om bij elk gebouw de cijfers van de woning kenbaar te maken. Zo zie je ze voorbij komen met alleen cijfers maar kun je ook een voordeur naambordje voorbij zien komen met een tekst erop of zelfs voornamen. Een naambordje is persoonlijk en straalt een gevoel uit. Blijf hier dan ook dichtbij als je er eentje gaat aanschaffen. 

Waar komt een naamplaat bij de voordeur vandaan? 

Eigenlijk heeft het voordeur naambordje een lange geschiedenis en is hij eeuwen geleden uitgevonden om gebouwen aan te duiden. Denk bijvoorbeeld aan boerderijen of grote villa’s waarbij je het nummer en de familienaam vanaf de weg al kon lezen zonder dat je het erf op hoefde te lopen en aan moest bellen. In de jaren erna werd het naambordje steeds populairder en uiteindelijk is het nu voor bijna elke woning gebruikelijk om er een te hebben. 

Waar sommige mensen genoegen nemen met alleen een eenvoudig cijferbordje, hebben anderen juist een naamplaatje hangen om een familiair gevoel uit te stralen en iemand te verwelkomen. Zo kun je gaan voor een cijferbordje, een naambordje, een combinatie ervan of zelfs een tekst zoals ‘Welkom” erop vermelden. 

Wat je ook kiest het moet in elk geval zichtbaar zijn voor een passant om welk huisnummer het gaat bij het gebouw. Alle andere informatie is overbodig, maar draagt bij aan een gevoel en uitstraling die je wilt geven. Het is dus een hele persoonlijke aankoop en ook nog afhankelijk van het doel. Je kiest namelijk voor een bankkantoor een ander type plaatje dan voor een gezinswoning. 

Tips om een persoonlijk voordeur naambordje te kiezen

Kijk uiteraard voor een voordeur naambordje dat past bij het gebouw. Je kiest voor een kantoor een ander type bordje dan voor een woning maar een boerderij heeft weer een ander bordje nodig. Kijk dus naar wat je wilt uitstralen, wat je wilt vertellen en wat voor tekst je erop wilt. Ga je voor een welkomst tekst, cijfers, een naam of een combinatie van alles? 

Als je kijkt naar de tekstvarianten dan kun je kiezen voor het woord “Welkom” maar ook voor alleen een familienaam, de tekst “Familie” erbij of alleen voornamen. Dit is het meest persoonlijke deel van het naambordje dat je gaat kiezen en wat iedereen informatie geeft over jouw gezinssituatie. 

De volgende stap is om te kijken naar het type materiaal dat je wilt gebruiken voor het naambordje. Ga je voor een duur materiaal zoals messing of heb je liever een moderne uitstraling met een RVS-model? Elk materiaal heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen, zoals de prijsklasse. Daarom is het goed om die ook mee te nemen in je overweging bij het aanschaffen van een voordeur naambordje. 

Tot slot is het formaat van je voordeur naambordje belangrijk en afhankelijk van wat je wilt uitstralen en wat je persoonlijke voorkeur is. Er zijn bij MijnNaamplaat kleine modellen verkrijgbaar die puur informatief zijn, maar er zijn ook modellen die groter zijn en die vanaf een afstand al zichtbaar zijn.