Een groendak, ook wel vegetatief dak genoemd, is een vegetatieve laag die op een dak groeit. Groene daken verlagen de temperatuur van het dakoppervlak en de omringende bovenlucht. Bij groene daken in stedelijke of andere gebouwde omgevingen waar natuurlijke vegetatie schaars is, kan het gebruik van groene daken helpen om de algehele temperatuur te doen dalen. Een groendak is dus een goed initiatief. Sommige gemeenten bieden zelfs subsidie aan wanneer je een groendak wilt laten plaatsen. Deze daken zijn gunstig omdat ze de energie-efficiëntie en de klimaatbeheersing verbeteren.
Plaatsing van een groendak
De meeste platte daken zijn geschikt voor een groendak. Er wordt gekeken naar het gewicht en naar de leeftijd van de dakbedekking. Wanneer het dakbedekking te oud is, dan dient deze eerst vervangen te worden. Een groendak kan wel helpen om dakbedekking langer mee te laten gaan doordat uitdroging door de zon en hitte voorkomen kan worden. Een groendak bestaat uit planten, vaak sedum. Deze sedum zal dus permanent op het dak groeien en is bevestigd aan een soort matten. Het groene dak kan je zelf gaan installeren, maar je kan dit ook laten doen. Ligt er momenteel grind op je dak? Dan is je dak meestal gewoon geschikt om er een groendak van te maken.
Onderhoud van een groendak
Niet alle groene daken zijn hetzelfde. Sommige hebben een hogere onderhoudslast. Sedum dient bijvoorbeeld ieder jaar een inspectie te krijgen. Eventuele andere planten die erin gaan groeien dienen verwijderd te worden. Verder dienen de planten op het dak af en toe water te krijgen en mest. Water is alleen nodig wanneer het een langdurige droge periode is. Een inspectie kan in sommige gevallen ook op afstand. Je stuurt dan meerdere foto’s op waarop bepaald kan worden wat er eventueel gedaan dient te worden.
Voordelen voor de omgeving
Naast dat een groen dak er erg mooi uitziet, zijn er voordelen voor de natuur. Zo kan een groendak goed de hitte tegenhouden en vocht opslaan. De voordelen van groene daken in stedelijke omgevingen kunnen aanzienlijk zijn. Op het platteland is natuurlijk veel groen, maar in steden is dit niet het geval. Planten nemen CO2 en fijnstof op en produceren zuurstof. Iets wat in een stad dus zeer welkom is. Door de isolatie heb je als eigenaar het voordeel dat warmte via het dak minder snel kan ontsnappen. In de zomer zal hitte juist minder snel door het dak binnenkomen. In dit geval kunnen planten op het dak deze temperatuurverschillen effectief blokkeren. Dit biedt stadsbewoners dus zeker comfort.
Voor particulieren maar ook voor bedrijven
Naast huizen zie je ook bij scholen, bedrijven en andere instellingen groene daken. Hoewel bedrijven en organisaties de kosten soms te hoog vinden, kan een rekensom maken met een specialist helpen. Hierbij kunnen de kosten van een groendak afgewogen worden tegen de lagere kosten voor klimaatbeheersing. Daarnaast kan er een schatting gemaakt worden van de verlengde levensduur van de dakbedekking. Kortom, het is slim om ernaar te kijken. Zeker wanneer je binnenkort je dak dient te vervangen of wanneer je naar zonnepanelen wilt gaan kijken.