Waarop letten bij het kopen van een koelkast met koelelementen?

Als je vroeger aan mensen zou vertellen, dat wij nu veel eten voor dagen of zelf weken lang in een gekoelde ruimte zouden bewaren, zodat we hier extra lang van kunnen genieten, zullen ze je waarschijnlijk erg hard uitlachen. Vroeger hadden ze deze luxe van koelelementen natuurlijk niet en werd al het eten wat die ochtend gevangen was, diezelfde dag meteen ingeleverd. Pas jaren later werd er wellicht bedacht dat eten langer goed bleef als je het in een bak met ijs legde. Het bevroren water werkte in dat geval dan als een soort koelelementen. 

Tegenwoordig zijn de technologie├źn zo verbeterd, dat iedereen in zijn of haar huis wel een koelkast heeft. Sterker nog, veel mensen zouden niet weten wat ze zonder koelkast zouden moeten. Hoewel een koelkast met koelelementen een investering is die lange tijd meegaat, zul je toch soms een nieuwe moeten uitkiezen. Omdat de technologie├źn de laatste jaren zo zijn verbeterd, is er ontzettend veel keus in welke koelkast je kunt kopen. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een koelkast, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Denk na over de afmetingen van een koelkast met koelelementen

Bij het kopen van een koelkast met koelelementen is het ten eerste belangrijk dat je nagaat hoe groot deze moet zijn. Je moet hierbij aan twee verschillende factoren denken. Ten eerste hoeveel ruimte je in je kamer hebt voor een ijskast en ten tweede door hoeveel personen deze gebruikt gaat worden. Wanneer je bijvoorbeeld heel veel ruimte hebt, maar je gebruikt de koelkast met koelelementen slechts in je eentje, is het best wel zonde om een hele grote koelkast te nemen. Je hebt de ruimte niet nodig, maar het slurpt wel extra energie. Ook andersom moet hier rekening mee gehouden worden. Wanneer je weinig ruimte hebt, maar er wel veel mensen de koelkast moeten gebruiken, kun je misschien beter nadenken over een andere plek of moet je op een of andere manier ruimte maken. Niks is namelijk irritanter dan geen ruimte hebben in je koelkast.

Kijk naar het energielabel

Hoewel een koelkast tegenwoordig een must is, zuigen de koelelementen wel energie. Om je energierekening zo laag mogelijk te houden en een milieubewuste keuze te kunnen maken, is het belangrijk om te kijken naar het energielabel van de koelkast. Hierbij zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste moet je opletten wanneer je A+ ziet staan als energielabel. Hoewel dit natuurlijk heel erg goed klinkt, is A+++ het beste. Als je dit van tevoren niet weet, kun je hier makkelijk de verkeerde keuze in maken. 
Ten tweede moet je het formaat van de koelkast in gedachten nemen. Zo kan een A+++ koelkast van groot formaat uiteindelijk toch minder zuinig zijn dan een kleinere koelkast met een slechter energielabel. Energielabels worden namelijk per grootte maat afgegeven. Hoewel energielabel zeker iets zegt over hoe zuinig de koelelementen van een koelkast zijn, is het daadwerkelijke energieverbruik in kWh waar het uiteindelijk om draait. Ook dit kun je vinden bij de specificaties, ook al is de koelkast nog helemaal nieuw.