Alles wat je moet weten over vervanging van subsidie zonnepanelen

Als we kijken naar de landelijke subsidies die werden verstrekt voor subsidie zonnepanelen kunnen we helaas melden dat deze niet meer bestaan. Echter, betekent dit niet dat je alles zelf dient te betalen, want de overheid stimuleert zonnepanelen nog steeds. In plaats van de subsidie zonnepanelen geeft de overheid geld terug in de vorm van een btw-teruggave regeling. Veel mensen vinden dit niet prettig, maar wist je bijvoorbeeld al dat de BTW regeling een stuk voordelig is dan de oude subsidie zonnepanelen? Vroeger kon je namelijk maximaal 650 euro terugkrijgen, terwijl je nu 21 procent belasting kan terugvragen. Om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden zullen we hieronder stilstaan bij dit onderwerp zodat je voorzien bent van alle noodzakelijke informatie.

Hoeveel geld kun je besparen met het alternatief van subsidie zonnepanelen?

Het is goed om te benoemen dat de prijs bepalend is voor de regeling hoeveel geld je kunt besparen bij het aanschaffen van zonnepanelen. Heb jij bijvoorbeeld 20 zonnepanelen met een kWh van 4.520 per jaar, dan zal de prijs liggen op ongeveer 8.420 euro. Hierover zul je 21 procent belasting terugkrijgen wat resulteert in een restitutie van 1.458 euro. Dat is natuurlijk erg prettig. Waar je dus vroeger met de subsidie zonnepanelen slechts 650 euro terug kreeg, krijg je op dit moment 1.458 euro terug. Dit is een extra aftrekpost van 808 euro en dat is natuurlijk erg prettig. Wil jij precies berekenen hoeveel geld je terug kan krijgen? Online staan diverse rekentools beschikbaar die je kunt invullen. Op basis hiervan kun je precies zien hoeveel geld jij terug krijgt als je aanspraak maakt op deze nieuwe regeling.

Hoe kan ik mijn geld krijgen?

Als je besluit om zonnepanelen aan te schaffen, zul je op de factuur zien dat er 21 procent btw berekend wordt. De overheid heeft echter besloten dat particulieren in het geval van zonnepanelen in staat zijn om de btw terug te vorderen. Over het algemeen gaat dit via een aantal stappen in zijn werk. Hieronder zullen we puntsgewijs de stappen toelichten zodat jij dit eenvoudig zelf kunt toepassen:

  • Je meldt je aan bij de Belastingdienst als ondernemer voor de BTW. Hierbij is het advies om een speciaal formulier in te vullen genaamd ā€œopgave zonnepaneelhoudersā€
  • Als er geen vragen zijn, ontvang je een btw-aangifte voor een tijdvak waarin je de panelen hebt aangeschaft.
  • Vervolgens kun je aangifte doen en vraag je de BTW over de aangekochte zonnepanelen terug.
  • De belastingdienst zal vervolgens het bedrag op je rekening storten.

Conclusie, de nieuwe regeling is beter!

Als we dus puur vanuit financieel oogpunt kijken is de nieuwe BTW-regeling een stuk beter dan de subsidie zonnepanelen. Je zult merken dat je hiermee meer geld kunt besparen. Echter, is het wel zo als je slechts een aantal panelen wilt met weinig kWh je dus tot de conclusie moet komen dat de 650 euro een betere regeling was. Om deze reden is het goed om een groot aantal aan te schaffen zodat je hiervan kunt profiteren. En dat doe je natuurlijk via https://energiedekempen.be/!