Een zakelijke autoverzekering afsluiten voor je voertuig

Het afsluiten van een autoverzekering kan op twee verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten voor particuliere voertuigen. Daarnaast is het echter zo dat je ook kan kiezen voor het afsluiten van een zakelijke autoverzekering. In het laatste geval gaat het dan uiteraard om een verzekering voor een zakelijk voertuig. Voor het merendeel van de bedrijven geldt immers dat ze over minstens één auto in hun onderneming beschikken. Wil je deze graag laten verzekeren? Dan kan de zakelijke autoverzekering je daar zeker en vast bij helpen. Je ontdekt er alles over hier op deze pagina.

Wanneer is een zakelijke autoverzekering afsluiten vereist?

In de praktijk is het zo dat een voertuig op twee verschillende manieren kan worden ingeschreven. Dit betekent concreet dat ze in eerste instantie kan worden ingeschreven op de naam van een persoon. Anderzijds is het ook mogelijk dat de auto die je gaat inschrijven zal worden gebruikt door een onderneming. In het laatste geval is er daarvoor een zakelijke autoverzekering vereist. Op het eerste zicht lijken de voorwaarden van een persoonlijke en een zakelijke autoverzekering natuurlijk bijzonder sterk op elkaar. In de praktijk kunnen we evenwel toch vaststellen dat er sprake is van bepaalde verschillen. Niet in het minst de te betalen premie van een zakelijke autoverzekering kan in de praktijk merkbaar hoger liggen in vergelijking met die van een persoonlijke verzekering.

Een zakelijke autoverzekering dient dus eigenlijk altijd te worden afgesloten van zodra er sprake is van een auto die op de zaak wordt geregistreerd. Voorbeelden hiervan kunnen bijvoorbeeld bestelwagens zijn die worden aangekocht om ingezet te worden voor een bedrijf. Wat bovendien echter ook te denken van garages evenals bijvoorbeeld de auto’s die worden ingezet door rijscholen? Het zijn slechts enkele van de vele voorbeelden van auto’s die altijd over een zakelijke autoverzekering dienen te beschikken.

Welke zakelijke autoverzekeringen bestaan er allemaal?

In de basis zijn de mogelijkheden die bestaan voor het afsluiten van een persoonlijke evenals een zakelijke autoverzekering nagenoeg precies dezelfde. Dit betekent dat we ook voor deze laatste een onderscheid maken tussen drie verschillende soorten autoverzekeringen. De meest voordelige, maar tegelijkertijd ook de meest beperkte is de WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze verplicht dient te worden afgesloten voordat het zakelijke voertuig in het verkeer kan worden gebracht. De andere zakelijke autoverzekeringen die bestaan kunnen eigenlijk naar eigen inzicht worden afgesloten. We zetten ze graag wat meer gedetailleerd hieronder op een rijtje zodat jij goed de zakelijke autoverzekering vergelijken kan.

1.) De zakelijke WA-verzekering

De eerste zakelijke autoverzekering waar je voor kan kiezen is de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier een verzekering die vrij beperkt, maar net daardoor ook behoorlijk voordelig is. Heel wat bedrijven kiezen voor het afsluiten van deze verzekering omdat ze daarmee de kosten zo laag mogelijk kunnen houden. Tegelijkertijd wordt er ook perfect voldaan aan de geldende wettelijke verplichtingen. Indien je dit type van zakelijke autoverzekering gaat afsluiten zal je kunnen vaststellen dat je perfect bent verzekerd voor de schade die je aan kan brengen aan derden. Met andere woorden, heb je een ongeval veroorzaakt en heb je daardoor schade veroorzaakt aan een derde partij? Dan zal je zakelijke WA-verzekering daar altijd dekking toe verlenen.

2.) De zakelijke beperkt cascoverzekering

Voor heel wat bedrijven geldt dat ze op zoek zijn naar de gulden middenweg voor wat het afsluiten van hun zakelijke autoverzekering betreft. Deze gulden middenweg moet niet alleen degelijke polisvoorwaarden bieden, maar tegelijkertijd ook een betaalbare kostprijs. Het is vooral omwille van deze laatste reden dat de allrisk in de praktijk niet zomaar blind wordt afgesloten. De kosten voor deze nochtans zeer interessante verzekering liggen immers in bepaalde situaties gewoon te hoog. Indien je kiest voor de zakelijke beperkt cascoverzekering kan rekenen op de volgende dekkingen:

  1. De wettelijk verplichte WA-dekking;
  2. Een dekking voor schade veroorzaakt door een aanrijding met wilde dieren;
  3. Een dekking voor schade als gevolg van een storm of natuurgeweld;
  4. Dekking voor glasschade zoals bijvoorbeeld ruitbreuk of een sterretje in de voorruit;
  5. Een dekking voor schade als gevolg van een brand of explosie;
  6. Een dekking voor (financiële) schade als gevolg van een inbraak of diefstal;

Het mag duidelijk zijn dat ook de zakelijk beperkt cascoverzekering heel wat interessante dekkingen bevat waar je beslist voordeel mee kan doen. Voor wie op zoek is naar een zakelijke autoverzekering die de gulden middenweg vormt is kiezen voor dit type van verzekering zeker de moeite waard.

3.) De zakelijke volledige cascoverzekering

Tot slot is er nog de volledige zakelijke cascoverzekering voor auto’s. Indien je ervoor gaat kiezen om dit type van autoverzekering af te sluiten zal je kunnen vaststellen dat deze het meest complete aanbod met dekkingen voorziet. Je kan dan ook rekenen op alle dekkingen uit de WA-verzekering evenals uit de beperkt cascoverzekering aangevuld met nog één belangrijke extra. Deze extra is uiteraard de schade aan je eigen voertuig die je zelf hebt veroorzaakt. Alle schade buiten de opzettelijk veroorzaakte schade is op deze manier verzekerd voor je zakelijk voertuig.

De zakelijke volledige casco autoverzekering is een zeer interessante verzekering voor bedrijven die hun auto’s op de meest optimale wijze willen laten verzekeren. Door te kiezen voor dit type van zakelijke autoverzekering moet je dan wel rekening houden met een hoge verzekeringspremie, je krijgt er echt ongelofelijk veel zekerheid voor in de plaats. In het bijzonder wanneer je graag een dure bedrijfsauto wil laten verzekeren is de keuze voor deze zakelijke autoverzekering een absolute must.

Hoe kan je besparen op je zakelijke autoverzekering?

Tot slot zijn er verschillende manieren die je kan benutten om te besparen op je zakelijke autoverzekering via Diks.nl. Eén van de belangrijkste manieren die er bestaan is het uitvoeren van een vergelijking. Door de verschillende zakelijke autoverzekeringen op de markt met elkaar te vergelijken zal je kunnen vaststellen welke verzekering voor jou nu precies de meest interessante keuze is. Dit niet alleen op vlak van polisvoorwaarden, maar ook wat de kostprijs betreft. Wil je bovendien graag nog extra kunnen besparen op de kosten van je zakelijke autoverzekering? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om het standaard eigen risico aan te laten passen.