We voelen ons allemaal van tijd tot tijd wel eens een beetje rot. Hoogtepunten en diepe dalen, die horen er nu eenmaal bij. Zonder de duisternis is er geen licht en ga zo maar door; je kent het wel. Maar wat nu als het verder gaat dan dat? Wat als je je langere tijd slecht voelt? Als je last hebt van trauma’s? Van nare gebeurtenissen die je ‘s nachts nog steeds wakker houden? Dat is heel goed mogelijk, dan spreken we ook niet meer van een dipje maar van psychische klachten. Deze klachten komen steeds vaker voor bij veel mensen en dat is vervelend, maar gelukkig hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten. De eerste stap is er wat over te weten te komen, daarna kun je actie gaan ondernemen. Er wat over te weten komen, daar kun je hier mee beginnen. We vertellen je in deze blog namelijk alles over psychische klachten.
Wat zijn de klachten?
Allereerst is het goed om een concreet en scherp beeld te hebben bij psychische klachten. We hebben al genoemd dat dit meer is dan je tijdelijk even wat minder voelen, maar er is meer dan dat. Er moet heel wat aan de hand zijn om te spreken van klachten, namelijk dat er echt langdurige en veel terugkomende klachten zijn. Bijvoorbeeld dat je vaak hevige stemmingswisselingen hebt, dat je je heel somber, bang of gespannen voelt of misschien zelfs dat je depressief en suïcidaal bent. Dit zijn helaas psychische klachten die steeds vaker terugkomen onder Nederlandse jongeren, maar ook onder oudere mensen. Daarnaast kan het ook zijn dat je last hebt van een verslaving of dat je klachten hebt die verband houden met trauma’s. Die trauma’s kunnen van allerlei soorten gebeurtenissen afkomstig zijn, dat kan erg verschillen.
Wat is er te doen aan psychische klachten?
Natuurlijk is er licht aan het eind van de tunnel. Je bent hier niet alleen gekomen om te weten wat psychische klachten zijn, maar ook om te weten te komen wat je daadwerkelijk kunt doen aan klachten. Wat er aan te doen is, is sterk afhankelijk van je type klachten. Zo kun je de klachten van je trauma(‘s) wellicht verhelpen of verlichten met EMDR therapie, mits dit een geschikte methode is voor jou. Daarnaast kun je voor psychische klachten die verband houden met verslavingen hulp zoeken bij een afkickkliniek, en bij dingen als depressie en angstaanvallen kun je uiteraard met een psycholoog o.i.d. in gesprek gaan.
Identificeren van psychische klachten
Wel is het van belang dat je je psychische klachten allereerst identificeert. Je moet weten waar je precies last van hebt alvorens je het kunt oplossen. Je wil daarom eerst dat iemand met verstand van zaken naar je klachten gaat kijken. Wellicht heb je wel van iets heel anders last dan je aanvankelijk dacht en kun je beter op een andere manier omgaan met je klachten dan je eerst dacht, daarom is het goed om eerst zeker te weten welke klachten je precies mee kampt.
Zoek je hulp? Denk ook eens aan online psychologen.