De verschillende soorten spouwmuurisolatie

Overweeg je om binnenkort in spouwmuurisolatie te investeren, dan kan je uitgaan van verschillende mogelijkheden aangezien er verschillende soorten isolatiematerialen zijn waar je een spouwmuur mee kunt isoleren. Lees de onderstaande tekst goed door als je meer wilt weten over de verschillende soorten spouwmuurisolatie.

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende soorten manieren voor spouwmuurisolatie. De meest populaire manieren voor het isoleren van een spouwmuur zijn door het gebruik van materialen zoals glaswol, EPS parels en PUR. In bepaalde gevallen wordt er ook gekozen voor steenwol, kurk, UF-schuim of vlasisolatie. Welk soort materiaal je moet kiezen hangt af van je eigen situatie, van je wensen en van je budget.

Glaswol als isolatiemateriaal

Kies je bij spouwmuurisolatie voor glaswol, dan kan je uitgaan van gerecycled glas waarbij glaswolvlokken worden gebruikt om de muur te isoleren. Deze glaswolvlokken worden de muur ingeblazen voor een optimale thermische en akoestische isolatie volgens de HR+++ norm. Je kunt bij glaswol uitgaan dat het gaat om volledig recyclebaar materiaal dat naast geluiddempend ook vochtwerend, brandvast en brandwerend is. Bij glaswol ga je echter wel rekening moeten houden met een minimale spouwbreedte van 50 millimeter.

Polystyreen korrels/parels

Een andere bekende vorm van spouwmuurisolatie is het gebruik van EPS parels of piepschuim bolletjes, ook wel polystyreen parels genoemd. Deze witte en zwarte parels worden gemaakt uit aardolie van verschillende kwaliteit soorten met een hoge thermische waarde. Polystyreen is geschikt voor een kleinere spouwbreedte, ook polystyreen is volledig te recyclen en zeer vochtbestendig, maar je moet wel rekening houden met de minder optimale kierdichting in vergelijking tot PUR of glaswol.

PUR schuim

PUR schuim, ook wel Polyurethaan schuim of foam spouwmuurisolatie genoemd, is een vloeibare stof die wordt gespoten in de spouw ter isolatie. Nadat de foam in wordt gespoten zal deze expanderen waardoor alle naden en kieren in de spouw op optimale manier worden afgedicht. PUR schuim is vooral geschikt voor een kleine spouwbreedte en is van een hoge isolatiewaarde voorzien. Daarnaast is PUR schuim krimpvrij, vochtwerend, brandwerend en winddicht, maar je moet wel rekening houden dat PUR schuim niet recyclebaar is en een naar geurtje met zich meebrengt.

De te verwachten prijzen

De prijzen voor de verschillende mogelijkheden van spouwmuurisolatie variëren onderling enorm. Ga je voor glaswol, dan kan je van een gemiddelde prijs uitgaan van € 15 tot € 20 per vierkante meter. Kies je voor EPS parels, dan liggen de prijzen tussen de € 20 en € 25 per vierkante meter terwijl je ongeveer € 25 tot € 30 gaat betalen voor PUR schuim per m2.

Een geschikte keuze maken

Moet je een keuze maken tussen de verschillende soorten spouwmuurisolatie, dan is het slim om eerst een afweging te maken tussen de belangrijke zaken zoals de kosten, de kwaliteit, de garantie, de isolatiewaarde, de vochtwerendheid, de brandwerendheid en dergelijke. Het vergelijken van meerdere opties is dus altijd een verstandig idee als je er zeker van wilt zijn dat je kiest voor een geschikte keuze die past bij je situatie, bij je wensen en bij je budget.